Вчерашната буря беше уникална. Това вече не са редки явления в

...
Вчерашната буря беше уникална. Това вече не са редки явления в
Коментари Харесай

Експерт: Вчерашната буря беше уникална, защото....

Вчерашната буря беше неповторима. Това към този момент не са редки феномени в цялата страна. Това сподели в изявление инж. Христомир Иванов, специалист по мълниезащита от Камарата на инженерите в капиталовото планиране. Хората, които се занимаваме с мълниезащита, следим тази активност и тя с всяка минала година се усилва от ден на ден и повече. В западната част на София беше най-активната активност на бурята, добави той.

Хората рядко обръщат внимание на отбраната от мълниите, установи инж. Иванов и добави: " В нашата страна има добра разпоредба за мълниезащита, което ни кара да се гордеем с това нещо и там в действителност е показано по какъв начин би трябвало да се ревизират тези наредби, кой дава отговор за тях и да сме спокойни, че в действителност домът ни е надеждно предпазен.

Синоптиците оповестиха чака ли ни нов древен потоп тази седмица (ТАБЛИЦИ)

Когато постройката е социална, отговорността е на този, който я ръководи – шефът на учебното заведение, шефът на постройката, а в кооперациите отговорност носи шефът на етажната благосъстоятелност ".
Инж. Иванов поучава да се съблюдават няколко съществени ограничения при мълнии, когато сме у дома: " Първо – да не се допираме до железни предмети. Ако имате алуминиева дограма, чешмата, парното – просто стоите надалеч от тях, тъй като могат да бъдат електропроводими. Има такива случай ".

Столицата е под вода след мощната гръмотевична стихия и проливен дъжд! Шахта мазета посред града, мол бе в спешно състояние (СНИМКИ/ВИДЕО)

Над 640 остарели здания в Столична община не са в сходство с условията на Наредбата за мълниезащита, сподели още той: " Преди 7-8 години ни беше предоставено да създадем инспекция на всички публични заведения на територията на Столична община. Те бяха над 640. Положението беше трагично. Направиха се доста поправки, реконструкции на такива заведения, само че казусът си остава ".

Шефката на Столичния инспекторат изясни за какво изригваха шахтите при пороя в София и какви са последствията от потопа!

Дежурният към Планинската избавителна работа /ПСС/ Явор Каролев изясни какви са ограниченията за сигурност при мълнии в планината: " Първото нещо е да се махне колкото се може по-бързо от най-високата част на планината. Гръмотевиците стават в по-високите елементи. Не би трябвало да сме наоколо до единични дървета, до изразени връхчета на терена.

Наземните токове, които са след рухването на гръмотевицата, се оттичат и се разпръсват. Затова човек би трябвало да приближи краката си колкото се може по-близо един до различен. Трябва да е действително навън, а не да се сгуши в терена. Много по-малък е шансът да те удари самата мълния, в сравнение с да те ударят по-късно наземните токове ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР